Digitalisering en personalisering staan in de toekomst centraal

 

 

In 2025 zal zorg, ondanks de toegenomen digitalisering, vooral draaien om het menselijke aspect. Dat werd duidelijk op het symposium OneStep Closer dat op donderdag 6 februari plaatsvond in Barneveld. Organisator OneMed, dienstverlener in medische hulpmiddelen, bracht met dit symposium toonaangevende sprekers op het gebied van diabetes-, stoma-, continentie- en wondzorg bij elkaar. Pieter-Jan Jongeling, algemeen directeur van OneMed Nederland: “Alleen mét elkaar kunnen we de uitdagingen in de zorg samen aangaan.”

 

Aanleiding voor het symposium was een dubbel jubileum: OneMed opereert inmiddels 5 jaar in Nederland. En Bosman Medische Hulpmiddelen, een van haar merken, viert dit jaar de 85e verjaardag. Het symposium mocht rekenen op een grote belangstelling: maar liefst 800 verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals kwamen naar Barneveld om lezingen van 20 sprekers bij te wonen. Het thema was ‘OneStep Closer’: een stap verder de juiste richting in naar de toekomst, maar ook een stap dichter bij elkaar komen.

 

Digitale ontwikkelingen in de zorg

Dagvoorzitter Bas van de Goor nam een aantal stellingen door met de bezoekers over de veranderingen in de rol van de zorgprofessional in de toekomst. Ondernemer en auteur Steven van Belleghem schetste een beeld van de nieuwste digitale ontwikkelingen en gaf handreikingen om die met menselijke vaardigheden te verenigen: “Automatisering verandert de zorgsector en daarmee ook de rol van mensen. Enerzijds vraagt dit om flexibiliteit, anderzijds biedt het nieuwe perspectieven. Hoe digitaler de wereld wordt, hoe belangrijker het menselijk aspect zal zijn. Computers kunnen personaliseren, maar mensen maken het persoonlijk.”

 

Aangrijpend verhaal

Indrukwekkend was het verhaal van singer-songwriter Lisanne Spaander die op 16-jarige leeftijd een zeldzame en agressieve vorm van botkanker kreeg. Over haar strijd tegen haar ziekte schreef ze het aangrijpende lied ‘Vechtersbaas’, waarmee ze de zaal ontroerde. Haar boodschap: luister naar je hart en doe wat je het allerliefste wilt doen.

 

Blik op de toekomst

Na de plenaire ochtendsessie konden de deelnemers in de middag lezingen over diverse thema’s bijwonen. Ook daarbij werd vooral gekeken naar de nieuwe mogelijkheden én uitdagingen die de toekomst ons gaat brengen. Hoogleraren Eelco de Koning en Bart Roep bespraken de voortgang in diabetesonderzoek, arts-onderzoeker Wills Filipe lichtte de chemopomp toe, een nieuwe behandeling bij darmkanker. Internist-endocrinoloog Hanno Pijl legde uit waarom leefstijlinterventie een structureel deel moet worden van de gezondheidszorg van de toekomst.

 

Inspirerend en motiverend

Veel bezoekers waren mateloos enthousiast over de nieuwe mogelijkheden en inzichten die de verschillende sprekers boden. Onderling werden volop nieuwe contacten gelegd, maar ook ervaringen en patiëntverhalen gedeeld. “Een bijzonder inspirerende en motiverende dag,” aldus een van de bezoekers.