We leven in een tijd die we nog nooit hebben meegemaakt. Nooit eerder kreeg ons land te maken met een virus dat het hele openbare leven lam legde. Nooit eerder kwam opeens de volledige eerstelijns zorg stil te liggen. Nooit eerder maakten we mee dat de fysiotherapiepraktijken twee maanden lang hun deuren moesten sluiten. En niemand kon vanuit ervaring aangeven hoe te handelen…

 

Vanuit Disporta (sinds eind 2019 onderdeel van OneMed) leveren we al 25 jaar hulpmiddelen aan onder andere fysiotherapeuten, fysiotherapiepraktijken en apotheken en denken we mee met onze klanten. We adviseren de juiste materialen en leveren alle producten en verbruiksmaterialen die zij nodig hebben om hun patiënten de juiste zorg te kunnen bieden. Maar opeens waren alle fysiotherapiepraktijken dicht. De praktijkhouders zaten balend thuis te wachten, in de hoop dat er snel versoepeling zou komen. Wat konden wij meer doen dan alleen maar onze steun betuigen?

 

Gelukkig bleek er van alles mogelijk! De afgelopen maanden zijn we ontzettend creatief geweest en hebben we gezorgd voor ondersteuning waar dat nodig was. In de coronatijd kregen we namelijk hele andere, nieuwe vragen vanuit de fysiotherapiepraktijk. Hoe kun je patiënten behandelen op afstand? Hoe bereiden we onze praktijk voor op de 1,5 meter samenleving? Wat zijn de gevaren van te weinig beweging? Aan welke eisen moeten onderzoekshandschoenen voldoen? Wat is het verschil tussen al die verschillende mondmaskers? De juiste informatie, dáármee konden we onze klanten zeker helpen.

 

Fysiotherapeuten krijgen daarnaast te maken met een heel nieuwe doelgroep: ex-coronapatiënten. Mensen die door dit virus ernstig ziek zijn geweest, leveren een deel van hun spiermassa in. Bovendien gaat hun algemene conditie flink achteruit. Patiënten die op de IC aan de beademing hebben gelegen – en waarvan een deel te maken krijgt met het Post Intensive Care Syndroom – wacht een langdurig en intensief revalidatietraject. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het herstel van ex-coronapatiënten, maar hoe start je de behandeling goed en veilig op?

 

Informatie, daar was dus behoefte aan. Via onze nieuwsbrieven, diverse gratis e-books, blogs en social media hebben we wekelijks onze klanten en vele andere mensen kunnen voorzien van de informatie die voor hen juist nu actueel is. Inmiddels leveren we daar natuurlijk ook steeds de noodzakelijke artikelen bij. Naast ons standaard assortiment hebben we bijvoorbeeld ook speciale thuis-trainingspakketten samengesteld. Die sturen wij rechtstreeks naar de patiënt. De patiënt kan dan op zijn beurt samen met de fysiotherapeut online aan de gang.

 

De komende weken staan voor de fysiotherapeuten in het teken van het volledig opstarten van hun praktijk. Ze willen én kunnen hun patiënten weer volledig gaan behandelen. De meeste therapeuten zijn goed beschermd met onder andere mondkapjes, handschoenen, gezicht beschermingsmaskers en schorten. Dat is natuurlijk wel even anders werken dan ze gewend zijn. Ik probeer ze te informeren en te motiveren. En hopelijk kan ik binnenkort weer live met ze rond de tafel – want dat is wat ik zelf én de praktijk- en apotheekhouder het liefste wil.