China is het grootste exportland ter wereld. Van auto’s tot televisies, van mobiele telefoons tot kantoormachines, het is allemaal ‘made in China’. Ook medische hulpmiddelen worden volop geproduceerd in het land van de rijzende zon. De coronacrisis bracht niet alleen zorgen over de volksgezondheid, er rezen ook andere vragen. Gaan er fabrieken in China dicht en voor hoe lang? Komen er nog voldoende producten onze kant op? Gaat het virus voor leveringsproblemen zorgen? Onze klanten moeten kunnen vertrouwen op onze dienstverlening, dus… hoe pakken we dit aan?

 

We zijn direct begonnen met het opzetten van een communicatiestructuur met de leveranciers om mogelijke problemen in kaart te brengen. Normaal gesproken maken leveranciers niet snel kenbaar dat er toekomstige leveringsproblemen te verwachten zijn, maar in deze buitengewone omstandigheden wordt er snel en duidelijk met ons gecommuniceerd. Heel fijn, want zo kunnen we in een gezamenlijk proces exact in kaart brengen waar er leveringsproblemen zouden kunnen ontstaan.

 

Vervolgens hebben we een systeem bedacht waarbij we snel en eenvoudig vervangende producten in kunnen zetten. Zodra een bepaald product mogelijk niet meer leverbaar is, kopen we een gelijkwaardig product in dat zo goed als identiek is. Door voortijdig actie te ondernemen en alvast vervangende producten op voorraad te leggen, kunnen we in bijna alle gevallen toch automatisch en zonder vertraging uitleveren aan de klant. Mede door de nauwe samenwerking met de leveranciers kunnen we bijna altijd direct uit voorraad leveren. Dat hebben we dus goed gedaan met z’n allen!

 

Het leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen stelt ons weer voor een heel andere uitdaging. Zoals iedereen weet was hier een groot gebrek aan. De afgelopen maanden zijn we overstelpt met aanvragen voor o.a. mondmaskers, handschoenen, schorten en desinfectiemiddelen. Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat onze klanten zoveel mogelijk werden voorzien. Vanwege de schaarste werden er in de markt woekerprijzen aangeboden. OneMed heeft daarin een duidelijk standpunt ingenomen: wij gaan niet mee in deze hectiek. Hoe buitengewoon de situatie ook is, we handhaven onze normale prijzen.

 

In een periode waarin het menselijk leed ongelooflijk groot is, wil je maar één ding: je klant voorzien van deze producten waarmee zorgverleners en patiënten beschermd zijn tegen mogelijke infectiegevaren. We hebben ons uiterste best gedaan om te kunnen voldoen aan de vraag. Dat je toch niet altijd kunt leveren, dat is voor mij nieuw – en enorm frustrerend.

 

En zo heeft COVID-19 nog veel meer veel dingen veranderd. Het online overleggen met klanten en leveranciers bijvoorbeeld. Alle contacten met relaties verlopen nu online en dat is toch heel anders dan face-to-face. Na een korte gewenningsperiode merk ik dat het toch wel heel effectief is.

 

Inmiddels is thuiswerken de normaalste gang van zaken voor mij, maar of dat voor mijn kinderen ook zo is? Tieners zitten er niet op te wachten dat je tijdens de lunch allerlei vragen stelt, zoals hoe het was op de online school en of ze hun huiswerk al af hebben. Ik hoop stiekem dat ze me gaan missen als ik straks weer naar kantoor ga, maar de kans bestaat natuurlijk dat ze juist de vlag uithangen…