Gefeliciteerd! Je bent de eerste persoon in Nederland die officieel gebruik gaat maken van de Kaleido insulinepomp. Hoe voelt dat?

Heel speciaal! Ik volg Kaleido al een paar jaar, ook vanuit mijn rol bij Vicentra. Ik vond het altijd al een heel interessant product in de ontwikkelingsfase. Later heb ik mee mogen doen aan de testfase en nu mag ik nog die ene stap extra maken en de insulinepomp daadwerkelijk gaan gebruiken.

Je hebt de Kaleido vanaf september getest, was dat spannend?

Helemaal niet. In 2016 heb ik de pomp ook al getest en was ik de allereerste testgebruiker van de insulinepomp. Samen met 10 andere testpersonen heb ik heel veel feedback kunnen geven en de kinderziektes op kunnen sporen. Door onze feedback zijn er in 2017 veel veranderingen doorgevoerd zoals software updates, maar ook handige functionaliteiten toegevoegd. Vanaf de zomer 2017 voelde het voor mij al als de perfecte pomp en was de test geen enkel probleem.

Naast de testgebruikers zijn er ook diabetesverpleegkundigen nauw betrokken bij het testtraject. Hieraan werkten het St. Anna ziekenhuis in Geldrop en MC Haaglanden in Den Haag mee. In januari start een test bij Noord West ziekenhuis groep Alkmaar. Hier zal een groep testpersonen de Kaleido pomp een maand uitproberen.

Heb je al lang diabetes?

Ik heb vanaf 1991 diabetes Type 1, vanaf m’n 5e jaar. Volgens mijn moeder was ik altijd een slechte drinker maar hing ik van de ene op de andere dag ineens continu onder de kraan. Dat was voor haar een teken dat er iets niet klopte. Bij nader onderzoek bleek mijn bloedglucosewaarde op 21 te zitten, dus dat viel nog wel mee. Mijn ouders hebben mijn diabetes altijd benaderd als “ze heeft het nu eenmaal, we gaan er het beste van maken” Ze hebben er nooit een punt van gemaakt en daardoor heb ik het zelf ook nooit als iets speciaals gezien.

Vanaf wanneer ben je een pomp gaan gebruiken?

Vanaf mijn 18e ben ik een conventionele pomp met slang gaan gebruiken. Daarna heb ik me wel al eens verdiept in een patch pomp, maar dacht altijd dat dat niets voor mij was, vooral vanwege de grootte en het uiterlijk van de pomp. Ik had overigens nooit problemen met mijn conventionele pomp, ik stopte deze gewoon in mijn BH.

Vanwaar toch de interesse in de Kaleido?

Doordat deze zo veel platter en kleiner was dan de andere patchpompen raakte ik toch enthousiast. Hij draagt heel comfortabel en je kunt hem 3 dagen op dezelfde plek laten zitten. Uiteraard moet je met aan- en uitkleden wel even opletten dat je kleding er niet achter blijft hangen. Hoe je het ook wend of keert je hangt toch liever iets aan je lichaam dat er ook nog mooi uitziet.

Opvallend is ook de reactie van andere mensen. Je begint het gesprek op een hele andere manier. In plaats van “oh jee, moet je dat elke dag dragen?” krijg ik nu reacties als “wat modern, ik wist niet dat dat kon bij diabetes”.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen: je kan ermee douchen, de pomp blijft gewoon zitten bij het aan en uitkleden, indien nodig (bijv. bij saunabezoek) kan de pomp wel af. En met slapen is de pomp heel comfortabel.

Is deze pomp voor iedereen geschikt?

In principe wel, maar eerlijk is eerlijk: de pomp vereist wel wat finesse. Zeker bij het vullen. Daarnaast moet je ook altijd je afstandsbediening meenemen, vergeet je vaak van alles dan is dit niet jouw pomp.

Is dit voor jou de ideale pomp?

Ja, absoluut! Het is natuurlijk heel persoonlijk wat voor iemand de beste pomp is. Maar de looks, grootte, comfort en draaggemak doen het hem voor mij. Daarnaast ben ik ook blij dat de pomp niet zo zichtbaar is. Ik schaam me helemaal niet voor m’n diabetes maar ik vind het ook fijn als mensen me eerst leren kennen als Cathy, dan vertel ik daarna wel dat ik diabetes heb. Ik mijn rol als Communications Coördinator bij Vicentra merk ik dat er al heel veel vraag is naar de pomp: ik krijg dagelijks vragen wanneer de pomp op de markt komt.