Wij verrichten hier geen enkele medische handeling, dat u 't even weet.

Tijdens de open dagen kijkt ze goed om zich heen. Hoe is de sfeer op school, hebben ze een musical-klas, hoeveel proefwerken krijg je er? Zijn de lokalen gezellig ingericht, waar eet je ’s middags je boterhammen en hoe ver is het fietsen? Daarnaast zoeken we op elke school ook het lokaal van de zorgcoördinator op. Zo zorgeloos als ze met haar diabetes naar de basisschool kon (met veel dank aan meester Bart), zo zouden we het straks ook graag zien.

Op de eerste school is het eerste wat we te horen krijgen: ‘Wij verrichten hier geen enkele medische handeling, dat u ‘t even weet.’ Dat is ook niet nodig, want Fenne kan in principe alles zelf. Maar een lekkere binnenkomer is het niet. Je hoopt toch dat haar docenten zich straks even willen verdiepen in wat het betekent om een kind met diabetes in de klas te hebben. Dat er een centraal aanspreekpunt is en dat ze weten wat ze moeten doen als ’t mis dreigt te gaan. En dan ook handelen.

Op de tweede school gaat het heel anders. Zodra de zorgcoördinator hoort dat er een meisje met diabetes voor haar staat, vraagt ze: ‘Wat heb jij nodig, Fenne?’ Dat kan ze heel goed onder woorden brengen: de ruimte om op elk moment haar bloedglucose te kunnen meten, de mogelijkheid om te eten of te drinken in de klas als ze laag zit, toestemming om ons even te appen of te bellen als dat nodig is. En verder een kans om toetsen in te halen of iets later te maken als er eerst een hypo of hyper opgelost moet worden. De reactie is geruststellend: ze hebben vaker kinderen met diabetes op school gehad en ze zien daarin geen enkel probleem.

Of de begeleiding op die tweede school straks ook echt zoveel beter zal zijn? Het is natuurlijk even afwachten. Voor de zekerheid hebben we alvast het informatiepakket ‘Zorgeloos met diabetes naar de middelbare school’ aangevraagd. Dan hebben we straks houvast wanneer we op de nieuwe school het gesprek aangaan.

Nu alleen nog even kiezen welke school het gaat worden…