Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor leveruitzaaiingen van darmkanker in Nederland: de chemopomp.
De huidige behandeling voor leveruitzaaiingen van darmkanker in Nederland bestaat, wanneer mogelijk, uit een chirurgische verwijdering of het wegbranden van de uitzaaiingen. In 70-80% van de patiënten komt de kanker echter terug, voornamelijk in de lever. Op dit moment is er geen effectieve behandeling beschikbaar om de kans op terugkomst van de ziekte te voorkomen.
Wills Filipe, arts-onderzoeker op de afdeling chirurgie van het Erasmus MC, legt uit hoe de behandeling met de chemopomp werkt en hoe deze behandeling mogelijk de overleving zou kunnen verbeteren van patiënten met leveruitzaaiingen van darmkanker. Daarnaast legt hij uit waar de uitdagingen liggen bij het implementeren van deze therapie in Nederland.
Wills Filipe heeft in Groningen zijn artsendiploma behaald en is nu werkzaam als arts-onderzoeker in het Erasmus MC in Rotterdam. Daarnaast volgt hij een master klinische epidemiologie aan de Erasmus Universiteit. Hij is coördinator van de “PUMP trial”; dit is een landelijke studie waarbij de effectiviteit van de behandeling met de chemopomp onderzocht wordt.
Naast deze werkzaamheden promoveert hij op het gebied van leveruitzaaiingen van darmkanker.
Maak ook kennis met onze overige sprekers